Jakie są koszta założenia u siebie fotowoltaniki?
Re: Jakie są koszta założenia u siebie fotowoltaniki?
Chyba fotowoltaiki...
Koszty założenia instalacji fotowoltaicznej zależą od kilku elementów. Na pewno jakości zastosowanej instalacji i komponentów. Ogromne znaczenie ma również moc instalacja a ta uzależniona jest od jej wielkości. Im większe rachunki za prąd tym mocniejsza powinna być instalacja która będzie mogła wygenerować większe oszczędności. instalacja może zwrócić się już po 9 - 10 latach.
-
agrafka11q
Zawsze rachunki za prąd możemy obniżyć. Na przykład wybierając tańszego sprzedawcę prądu.. W skali roku różnica w rachunkach jest znaczna. Dlatego warto taki krok rozważyć.
Wszystko zależy kto montuje, jaka jest wielkość domu i ile tych paneli będzie, czy uzyska się dofinansowanie również. Jednak mimo wszystko trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu kilkunastu tysięcy złotych. Dużo i nie dużo. Jak się weźmie pod uwag, że ta firma udziela gwarancji na 20 lat na montowane panele, a przez ten czas na pewno wydałoby się na prąd kilkadziesiąt tysięcy złotych, to ta cena instalacji nie wydaje się już taka wysoka. W niektórych domach koszty miesięczne to nawet 500 zł, prosta matematyka tylko jednego roku na prąd można wydać 6000 zł. 3 lata i inwestycja się zwróci, a pozostałe 23 masz tylko zyski! szczerze to ja bym nawet rozważała wzięcie kredytu na ten cel. A jak paneli jest sporo i enegii produkują więcej niż nam potrzeba - można ją dostawcy sprzedawać. Czyli nie tylko oszczędność ale i zarobek.
To zależy oczywiście od firmy, ogólnie nie ma co aż tak się przerażać kosztami założenia, bo trzeba pamiętać , że po paru latach inwestycja się zwróci i kolejne lata będziemy korzystać taniej
ja u siebie mam założone i panele i pompy ciepła i jestem bardzo zadowolona, polecam się zapoznać z tematem.
Z tego co się orientuję to takie koszta są bardzo wysokie.